Активности

Хајкинг

10 разлога зашто ће вам хајкинг пријати

Извор Outdoor.rs

Срећно тело је само здраво тело, а једанод најбољих начина да будете И останете здрави је мало вежбе. Хајкинг је сасвим економичан начин да повећате кондицију са јако мало улагања. Крените полако, поготово ако нисте баш у форми. Што се инвестирања у ову активност тиче, довољно је да набавите пар добрих, чврстих планинарских ципела И спремни сте за своју прву акцију. Пешачке стазе су углавном рангиране према интензитету, па набавите водич И крените са оном што одговара вашој физичкој спремности. Ако вам је лакше прикључите се неком од бројних планинарских друштава. Можете се посаветовати И са својим лекаром, ако имате било каквих здравствених проблема. Крените. Врло брзо ћете приметити како се мењате И осећате боље.

Побољшање општег здравља

Хајкинг је одличан начин вежбања на отвореном И према подацима Центра за контролу И превенцију болести потпуно је безбедан уколико одаберете туре умереног интензитета.

Повећава ниво енергије организма

Хајкинг је аеробна активност И као таква доноси додатни кисеоник, гориво, свим деловима вашег тела. Ваши мишићи И плућа ће јачати, а васа издржљивост И ниво укупне енергије ће расти.

Сагорева калорије

Кретањем спорим темпом од око 3 км/х особа од 150 кг сагори око 240 калорија на сат. Почните полако турама од 30-60 минута

Смањује ризик од кардиоваскуларних болести

Хајкинг помаже да ваш кардиоваскуларни систем буде у најбољој форми. Шетња по природи помоћиће вам да подигнете ниво добрих липопротеина И спустите ниво триглицерида. Смањћете ризик од срчаних болести, високог крвног притиска и можданог удара.

Помаже превенцији И контроли дијабетеса

Хајкинг помаже да се глукоза из крви искористи за енергију коју мишићи користе за кретање. Ако то редовно практикујете вероватно ћете морати да смањите дневну дозу лекова, ако их користите.

Повећава густину костију

Редовна шетња у природи помаже очување јачине костију И спречава губитак коштане масе. Око 150 мин шетње у природи недељно одржаће васе зглобове флексибилним И спречити развој остеоартритиса.

Смањује ризик од развоја неких врста канцера

Ово се посебно односи на неке врсте канцера повезане са дуготрајним седењем (дојка И дебело црево), као И плућа И ендометријума.

Побољшава васе расположење

Шетња лепом шумом или пропланком ослободиће вас нервозе И побољшати васе расположење. Хајкинг са организованим групама је одлична прилика за дружење И размену идеја И искустава.

Ублажава несаницу

Редовна шетња у природи обезбедиће вам добар И окрепљијући сан

Обезбеђује вам дневну дозу витамин Д

Витами Д је неопходан да васе кости И мишићи остану максимално функционални. Поред неких врста хране најбољи извор витамин Д је сунце. Само 10 мин боравка на сунцу обезбедиће вам потребну дневну дозу витамин Д.